Vraag het aan CiPHER!
Overzicht huidige en toekomstige blogs
01 - SSD performance
02 - SSD betrouwbaarheid
03 - SSD best buy guide
04 - SSD interne werking
05 - SSD toekomstverwachting
06 - HDD performance
07 - HDD betrouwbaarheid
08 - HDD best buy guide
09 - HDD interne werking
10 - HDD toekomstverwachting
11 - Filesystems - de basics
12 - Filesystems - de eerste generatie (FAT, Ext2, UFS)
13 - Filesystems - de tweede generatie (NTFS, Ext3/4, UFS+SU)
14 - Filesystems - de derde generatie (ReFS, Btrfs, ZFS)
15 - Filesystems - de toekomst
16 - RAID - de basics
17 - RAID - de levels
18 - RAID - de implementaties
19 - RAID - de betrouwbaarheid
20 - RAID - de performance
21 - RAID - de tekortkomingen
22 - Special: ZFS versus RAID
23 - Special: ZFS tuning guide
24 - Special: de toekomst van storage
Vraag het aan CiPHER
Laat ik mijn tweakblog beginnen met het verzoek vooral te reageren met vragen die jullie hebben. Wat wil je weten over storage? Wat begrijp je nog niet aan de huidige artikelen? Wat kan er nog duidelijker of vollediger? Ik doe graag mijn best hetgeen ik heb geleerd over te dragen aan jullie, omdat ik ook zoveel geleerd heb van anderen.
De bedoeling van deze blogpost is om reacties te verzamelen voor ideeën voor nieuwe blogs.
De gebieden waar ik redelijk veel van weet, zijn:
- Theoretische storage-concepten
- Filosofie achter storageconcepten
- Toekomstige storageconcepten
- Performanceaspecten van mechanische hardeschijven
- Performanceaspecten van solid state drives
- Interfaces en bussen en de gevolgen voor performance
- RAID en andere aggregatietechnieken
- Aspecten op het gebied van betrouwbaarheid en bescherming van gegevens
- ZFS - alhoewel ook ik hier nog veel van heb te leren
- Propriëtaire softwaretechnieken zoals Active Directory
- Innerlijke werking van software zoals Samba
- Technieken zoals clustering, high availability en managementtools voor beheer van grote groepen servers
Tot slot
Overal waar ik jullie wel mee kan helpen, hoop ik in een helder verhaal te kunnen communiceren naar jullie. Omdat ik streef om mijn kennis en inzichten zo goed mogelijk te laten aansluiten bij een breed publiek, zul je merken dat ik soms erg verbose ben, oftewel ik leg dingen uitgebreid uit. Soms omvat dit dingen die je allang weet. Toch kan het zeker nuttig zijn de zaken die je al beheerst nog eens uitgebreid te horen van een ander. Zo kunnen de kleine snippertjes waar misschien nog onduidelijkheid over bestond toch aanvullen met kennis die ik weer bezit.
Schroom vooral niet te vragen; zij die niet durft te vragen zal verstoken blijven van kennis en inzichten van de ander. En omgekeerd geldt: laat mij vooral ook weten op welke manier het nóg beter kan!
Dus zowel beginners als rotten in het vak hoop ik van te kunnen leren. De beginners mogen mij uitdagen de kennis zo duidelijk mogelijk uit te leggen zodat iedereen het kan begrijpen, terwijl de kenners mij mogen uitdagen om mijn inzichten te toetsen aan hun genadeloze mening en inzichten en waar nodig mij aan te vullen dan wel te corrigeren. Daar hebben zowel jullie als ik wat aan!
Obscuris vera involvens (obscuriteit verbergt waarheid)
05-'13 SSD performance
Reacties

dus: begin eens met een 'must' read lijstje ... voor een 'bepaalde situatie' en beschrijf dan wat jij vervolgens zou aanbevelen....
[Reactie gewijzigd op zaterdag 25 mei 2013 21:28]

De eerste blog ben ik nu mee bezig, die gaat over SSD performance. Zou je vanavond al moeten kunnen lezen.
Nog even geduld dus!

CiPHER over SSD betrouwbaarheid
Dus in de tussentijd kun je je daar alvast mee vermaken!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 25 mei 2013 21:42]
daarom vind ik blogs tegenwordig steeds leuker tov het forum dat is veel te massaal en je moet veel te veel je best doen om de zin van de onzin te scheiden van een blog heb je snel genoeg door dat er interante dingen in voorbij komen en dan kun je besluiten ze te gaan volgen...i-chat schreef op zaterdag 25 mei 2013 @ 21:57:
klik wow die had ik dus gemist... interessante stukjes text.
Om die seagate nu al uit te roepen tot betrouwbaar terwijl hij amper een maand op de markt is lijkt mij ook een beetje vroeg. Een supercap op de Vertex II had het immers nog steeds geen goede SSD gemaakt.
[Reactie gewijzigd op zaterdag 25 mei 2013 22:13]
Het probleem bij solid state drives is dat ook niet-recent 'maandenoude' geschreven gegevens risico lopen. Eigenlijk de hele SSD kan corrupt raken als je SSD op het verkeerde moment stroom verliest. Dit komt enorm veel voor; ongeveer 90% van alle SSD failures gaat over dit type corruptie veroorzaakt door unexpected power-loss.
Hier zal ik uitvoerig aandacht aan besteden in volgende blogposts.
Ik zei het iets genuanceerder: inherent betrouwbaar. Ik doel hiermee op de hardwarematige voorzieningen die andere SSDs ontberen en dus potentiëel een veel veiligere SSD opleveren. Of eigenlijk omgekeerd: alle andere consumenten SSDs zijn inherent onveilig omdat het elke keer weer dobbelen is in het casino. De SSDs met capacitorbescherming kunnen inherent veilig zijn.Om die seagate nu al uit te roepen tot betrouwbaar terwijl hij amper een maand op de markt is lijkt mij ook een beetje vroeg.
Maar naast betrouwbaarheid op papier heb je ook betrouwbaarheid in de praktijk, die met name wordt bepaald door de kwaliteit van de firmware en vooral de afwezigheid van firmwarebugs. Hierin moet de Seagate 600-Pro zich inderdaad nog bewijzen, net als de Crucial M500 overigens. De enige écht bewezen veilige consumenten SSD is de Intel 320.
[Reactie gewijzigd op zaterdag 25 mei 2013 22:15]

Het is extreem zeldzaam om hier iets over te lezen dat niet gericht is aan mensen die hier al een PhD in hebben of developer zijn op dat gebied.
Maar alles op zijn tijd, dit heeft me al veel tijd gekost: CiPHER's blog: SSD performance
Enjoy.

Ik reageer echter op deze blog, omdat ik ook wel een vraag heb: kun je je licht eens laten schijnen over zakelijke (netwerk) data storage oplossingen. En dan met name bedoeld voor kleine MKB bedrijven, waarvoor houtje-touwtje oplossingen tekort gaan schieten en enterprise oplossingen niet economisch rendabel zijn. Je blog mag van mij dan ook best filosofisch van aard zijn. Meer in de zin van 'goedkope', complexe, creatieve alternatieven die eigenlijk qua failover en redundancy doen wat ze moeten doen, maar dan niet gebouwd uit standaard DELL, IBM, HP servers/ DASsen/ etc. Ik zoek dus niet een kant en klare oplossing, maar hoop eigenlijk meer op een soort (startpunt voor een) discussie over bepaalde storage ideeen.
Ben benieuwd, zet het goede werk voort iig!
Ik heb deze twee blogs al gelinked in m'n 'onderdelen kiezen' kiezen guide (voor dummies)

[Guide][advies] Geschikte Onderdelen Kiezen
[Reactie gewijzigd op zaterdag 8 juni 2013 12:13]
Is het niet interessant om een klein kopje te wijden met tips om zo'n 2e SSD als cache te laten functioneren voor bijvoorbeeld een HDD? (of andere nuttige toepassingen, pagefile/scratchdisk etc)
En dan bedoel ik niet alleen middels Intel RST , maar ook vergelijkbare software voor AMD machines en oudere Intel chipsets.
Mocht dit niet rendabel zijn of is het niet betrouwbaar, dan begrijp ik dat natuurlijk ook:)
Voor de rest: Schitterende leerzame BLOG!
[Reactie gewijzigd op woensdag 12 juni 2013 20:12]
Reageren is niet meer mogelijk